Persoonlijk leiderschap bij DU

Er is me gevraagd een verslagje schrijven over de eerste avond over Persoonlijk Leiderschap van/bij DU. Voor mijn vrijwilligerswerkzaamheden en ook mijn gewone werk schrijf ik me soms suf dus als het enigszins kan probeer ik een vraag voor het maken van een verslag ‘uit de weg te gaan’. Mijn uitdaging is nu om het plezier, de openheid, de onbevangenheid, het vertrouwen en de zoektocht naar persoonlijk leiderschap met woorden uit te drukken. Lastig, het is zo persoonlijk wat ik heb ervaren en het is gemakkelijker om een zakelijk relaas te schrijven.

Voor mij ligt mijn manifest als inspiratie door dit verslag. Mijn manifest is een tekening van een boerderij (moet eigenlijk de boerengemeenschap voorstellen waar ik ben geboren en getogen), met een aantal kernwoorden en uitgangspunten die voor mij en mijn leven van belang zijn. Dit is waar ik voor sta en ga, waar anderen mij op aan kunnen spreken.

Hoe zijn we tot dit manifest gekomen? Tijmen en Marien hadden een erg mooie avond voorbereid met een prima opbouw. Complimenten! Even de high lights in zodat iedereen weer zijn eigen beelden kan vangen. Na de check-in en kort overzicht van de avond kwam het filmpje met een persoon zomaar uit het niets begon te dansen. Op zo’n moment begint mijn reflexiemodus op volle toeren te draaien. Ook tijdens het worldcafé waar we in kleine groepen verder spraken over wat leiderschap betekent en hoe dat vorm krijgt in ons leven, zag ik een aantal fasen van mijn leven voorbij komen. Hoe was mijn persoonlijk leiderschap toen, hoe heb ik dat steeds verder uitgebouwd, wat past bij mij? Wat ik mooi vond daarna waren de vragen die Tijmen stelde bijvoorbeeld over welke autoriteits figuur invloed heeft gehad op mijn leven of welk citaat/ motto kenmerkend zijn voor mij (even vrij vertaald). Ik vond het bijzonder om een aantal persoonlijke zaken met wild vreemde mensen te delen. Het gebeurde, het was prettig en goed.

Knap hoe de opbouw van deze avond leidde tot het maken van een persoonlijk manifest. Helaas zat ik op mijn fiets toen iedereen, althans dat denk ik, het ontwikkelde manifest deelde in de groep.

Een mooie avond die me inzichten heeft gegeven en acties om uit te voeren. Dit smaakt naar meer!

Marjan van der Wel