Gaaaaap! Geld is saaaaai! Of toch niet?
Hieronder de nieuwe prijzen voor De Universiteit

Een van de dingen die we als kernteam in de zomer onder de loep wilden nemen waren de prijzen die we bij De Universiteit hanteren. (Lees aan het eind meer over de aanleiding hiervoor.)

Om samen te leren en workshops te organiseren maken we kosten voor de locatie, materiaal en de website. Met elkaar delen we die kosten. Wanneer je “betaalt” voor een workshop, zie dat alsjeblieft dan ook niet als betalen voor die ene workshop. De waarde van de workshop is eigenlijk altijd veel meer. Je doet jouw bijdrage aan de community. Hiermee maak je het mogelijk dat De Universiteit kan bestaan! Je bent geen consument, je bent een actieve deelnemer!

Als kernteam regelen we dit en pogen we de community te ontlasten van dit soort hoofdpijndossiers. We houden in de gaten hoeveel mensen er naar de workshops komen (dat is ook waarom je jezelf iedere keer registreert) zodat we kunnen berekenen hoeveel een ieder moet betalen om de kosten eerlijk te delen.

Eerlijk is natuurlijk een subjectief begrip en het is niet evident hoe dit naar een prijsmodel vertaalt. Na enig sparren kwamen we erop uit dat het prijsmodel aan de de volgende voorwaarden moet voldoen.

  1. Het moet toegankelijk zijn om te komen. Hoe meer zielen hoe meer we kunnen leren!
  2. Het moet stimuleren vaker te komen. Nieuwe ideeën voor workshops ontstaan vaak door interactie met elkaar. Daarnaast dragen ervaren leden ook bij aan het leerklimaat dat we hebben.
  3. Het moet genoeg zijn om de kosten voor de locatie en materiaal te dekken. Klinkt logisch.
  4. Het moet simpel zijn. Iedereen moet weten waar hij/zij aan toe is.

Uiteindelijk is dit het nieuwe prijsmodel:

  1. Iedereen betaalt €5 per workshop om deel te nemen aan een workshop. Dit maakt het laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen.
  2. Wil je een vastere bijdrage doen of kom je zo vaak dat iedere keer €5 teveel wordt? Er is ook een tweede optie: €25 voor 2 maanden. En dat zijn deze keer volle maanden, oftewel 2x 30 dagen! In die tijd organiseren we met elkaar 6 workshops in Utrecht, 4 in Amsterdam en 2 co-creatieavonden. Dus per workshop is het nog steeds niks.
  3. Er is geen 3. This is it :)!

Of dit gaat werken weten we niet. We hebben hier flink op zitten broeden en lopen rekenen (obv verwachtte kosten en bezoekersaantallen). En we waren er zeker niet in 1x uit. Uiteindelijk hebben we variant bedacht die we met vertrouwen durven te proberen. Wat jij kunt doen om het te laten werken? Doneren mag natuurlijk altijd. Maar simpelweg vaak komen of mensen meenemen naar de workshops is nog mooier!

Natuurlijk zijn we graag open over de financiële situatie. Spreek ons daar dus vooral over aan wanneer je meer wilt weten. Laat het ons ook weten als je ideeën hebt over hoe we dat beter zouden kunnen doen! Je helpt de community daar enorm mee!

Namens het hele kernteam, James, Marleen, Steven en Zina,

Tijmen

Mocht je de diepte in willen
Oh ja de aanleiding voor dit alles.

In het oude model betaalde iedereen €8 voor de (kalender)maand waarin hij of zij deelnam aan een workshop. Mensen die voor het eerst kwamen konden de workshop “proberen” voor €5.

De eerste reden is eigenlijk simpelweg dat we hiermee te weinig geld hadden. Op zich hebben we afgelopen jaar mooi quitte gedraaid. Maar we hebben veel maanden met minder workshops gehad (doordat we organisatiecapaciteit nog moesten opbouwen). We willen natuurlijk zoveel mogelijk workshops organiseren. Met het oude prijsmodel had dat simpelweg niet gekund.

Ook ontstaat aan het eind an de maand de perceptie dat het duurder werd. €8 voor topworkshops is natuurlijk eigenlijk nooit duur. Zeker, het wordt meer geld per workshop als je er 1 voor volgt ipv 3. Maar duur is het nooit, maar de prijs zoals die was maakte wel dat dat zo werd ervaren. Nu kiezen we dus voor een maand als 30 dagen. Hierdoor is het bedrag dat je betaalt wel iets hoger geworden.

€5 per keer past ook goed bij de prijzen die De Kargadoor (onze nieuwe locatie in Utrecht) ook rekent voor hun activiteiten. Dus dat ie een mooie bijkomstigheid.

Dat we nu de optie hebben om voor 2 maanden te betalen geeft de community wat meer stabiliteit. Ook hopen we doordat 1x meedoen nu goedkoper is ook oude bekenden vaker terug te zien. Ook betaalt iedereen nu hetzelfde bedrag.